Apie gliuteną

APIE GLIUTENĄ

Produktai be gliuteno ir jo pėdsakų Jums ir Jūsų šeimai.

Šios skiltys yra skirtos informacijos, patyrimų, patarimų bei naujovių pasidalinimui. Jeigu norite publikuoti ar kuo nors pasidalinti su bendraminčiais ir ne tik – siųskite el.paštu: begliutenoshop@gmail.com arba Messenger’iu

Video siužetai

Visa informacija paimta iš interneto platybių

Straipsniai, komentarai

Visa informacija paimta iš interneto platybių

Štai šeši faktai apie gliuteną, kurių iki šiol galbūt nežinojote.

  1. Gliutenas, arba kitaip glitimas, – baltymas, esantis kviečiuose, rugiuose ir miežiuose bei daugelyje jų darinių. Gliuteno randama ir kvietrugiuose bei salykle. Gliuteno vengia žmonės, sergantys celiakija, alergiški kviečiams ar netoleruojantys gliuteno. Tai, ar tokia mityba yra sveika, vis dar tebėra diskutuotinas klausimas.
  2. Kviečių atsisakymas nereiškia, kad negaunate glitimo. Kviečiai – tik dalis grūdų, kuriuose randama šio baltymo.
  3. Ryžiuose daugeliu atvejų gliuteno nėra, nors ryžiai ir priskiriami grūdinėms kultūroms.
  4. Prieskoniuose taip pat gali būti glitimo, nes kartais į juos taupymo tikslais yra įmaišoma kvietinių miltų ar kviečių krakmolo.
  5. Ta pati taisyklė galioja ir maisto papildams.
  6. Užrašas „be gliuteno“ ne visuomet reiškia, kad maistas iš tiesų neturi šio baltymo priemaišų. Nors Maisto ir vaistų administracija prižiūri maisto etiketes, ji nėra atsakinga už teiginius restoranų bei kepyklėlių meniu.

Gaminu ir dalinuosi su jumis, visi produktai naudojami tik tie, kuriuos turiu savo parduotuvėje

Tamsios duonos gamybos procesas

Kūčiukų gamyba

Naminiai kibinai

Naminė pica

Tortas su šilauogėmis, braškėmis ir riešutais

Pagrindas:

1,5 stiklinės miltų https://www.100begliuteno.lt/miltai-be-gliuteno/miltu-misinys-schar-mix-c-1-kg/

0,8 stiklinės cukraus

1 v.š. grietinės,

2 kiaušiniai,

2 a.š. sodos  https://www.100begliuteno.lt/priedai-maisto-gamybai-be-gliuteno/maistine-soda-700-g/

0,5 indelio kondensuoto kokosų pieno https://www.100begliuteno.lt/saldumynai-be-gliuteno/ekologiskas-kondensuotas-kokosu-pienas-cocomi-240-g/

2 šaukštai kakavos https://www.100begliuteno.lt/kava-kakava-be-gliuteno/ekologiska-malta-kakava-100-g/

Vieną pyragą kepti su kakava (tada miltų šiek tiek dėti mažiau), kitą – be kakavos. Kai atvėsta –  perpjauti abu pusiau.

Pertepimas:

apie 500 ml grietinės

4 v.š. cukraus

1 v.š. želatinos https://www.100begliuteno.lt/priedai-maisto-gamybai-be-gliuteno/maistine-zelatina-magros-150-g/

citrinos sulčių ar citrinos rūgšties pagal skonį.

Plakti mikseriu su cukrumi ir citrinos sultimis, tada įpilti ištirpintą želatiną. Tepti lakštą, berti uogų, vėl tepti. Dėti kitos spalvos lakštą, tepti, berti smulkintus lazdyno riešutus https://www.100begliuteno.lt/seklos-riesutai-dziovinti-vaisiai-be-gliuteno/ekologiski-lazdyno-riesutai-denver-food-150-g/ ir vėl tepti. Taip sutemti visus lakštus. Ant viršaus šiek tiek patepti kremo, o tada išvirti „šokoladą“

„Šokoladas“

4 v.š.  grietinės

4 v.š.  kakavos

5 v.š.  cukraus

30 g sviesto

Viską kaitinti iki virimo. Kai šiek tiek atvės – užpilti ant torto.

Tortas turi pastovėti bent kelias valandas prieš valgant, kad kremas susigertų į lakštus, o glajus sutvirtėtų.

Baltos duonos gamybos procesas

Keksas

3 kiaušiniai

1 v.š.  ghee sviesto https://www.100begliuteno.lt/priedai-maisto-gamybai-be-gliuteno/lydytas-sviestas-ghee-denver-food-240-g/

1 stiklinė grietinės

2 a.š. kepimo miltelių https://www.100begliuteno.lt/priedai-maisto-gamybai-be-gliuteno/kepimo-milteliai-balviten-70-g/ 

2/3 stiklinės cukraus (ar kokio kito saldiklio)

vanilinio cukraus https://www.100begliuteno.lt/priedai-maisto-gamybai-be-gliuteno/ekologiskas-vanilinis-cukrus-amylon-8-g/ 

cinamono https://www.100begliuteno.lt/prieskoniai-be-gliuteno/maltas-cinamonas-60-g/

kakavos https://www.100begliuteno.lt/kava-kakava-be-gliuteno/ekologiska-malta-kakava-100-g/ 

2 stiklinės miltų:

1,5 stiklinės Schar mix C https://www.100begliuteno.lt/miltai-be-gliuteno/miltu-misinys-schar-mix-c-1-kg/

0,5 stiklinės ryžių miltų https://www.100begliuteno.lt/miltai-be-gliuteno/ryziu-miltai-sano-500-g/ 

Tešlą padalinti į 3 dalis. Viena šviesi, į kitą dėti cinamono, į trečią – kakavos. Tada pilti į kepimo formą pakaitomis. Galima pridėti džiovintų vaisių, riešutų. Kepti 200C temp. orkaitėje apie 35 minutes. Tikrinti ar iškepęs smeigtuku.

 

Šokoladinio varškės pyrago gamyba